Yöresel Zenginlikler
07 Eylül 2020 09:04 1186 kez OkunduGÜNEYSINIR PEKMEZİ Toroslar'ın yamaçlarında bulunan birçok mahallemizin en önemli gelir kaynağı bağcılık. Bölgede bir sene boyunca emek verilip yetiştirilen üzümler sonbaharda toplanıyor. Üzümlerin bir kısmını taze, bir kısmını kuruttuktan sonra satan üreticiler, ürünlerinin önemli bir bölümüyle de pekmez hazırlıyor. Pekmez, yöre halkının kışın tüketeceği en önemli besinler arasında yer alıyor. Sabah kahvaltısından akşam yemeğine her sofrada mutlaka tüketiliyor. İhtiyaç fazlası pekmez ise satılarak gelir elde ediliyor. Bağ bozumunda toplanan üzümler yıkandıktan sonra, çiğnenip suyu ve posası birbirinden ayrılıyor. Üzümün, "şıra" denilen suyuna ilk önce belli yerlerindeki toprak ocaklarından alınan beyaz toprak karıştırılıyor. Bekletilen ve tortusu dibine çöken şıra kazanlarda kaynatılarak pekmeze dönüşüyor. Pekmez yapımı hava şartlarına göre eylül ortasından ekim ayının sonuna kadar yapılıyor. Toros Dağları yamaçlarında bulunan Bardas, Durayda, Sarıhacı, Habiller, Ömeroğlu Mahallelerimizde pekmez üretimi yoğunluktadır. | |
GÜNEYSINIR KURU ÜZÜMÜ Toros Dağları yamaçlarında bulunan verimli bağlardan yıllardır geleneksel usullerle üretilen kuru üzüm (ekşi kara) Güneysınır'ın en önemli lezzetleri arasındadır. Ekşi Kara üzüm çeşidi sofralık, natürel kurutmalık ve şıralık olarak değerlendirilmektedir. Normal irilikteki taneleri bandırma solüsyonu kullanılmadan natürel kurutulmuş halde çerezlik kuru üzüm olarak değerlendirilmektedir. Üreticilerimiz ihtiyaç fazlası kuru üzümün satışını yapmaktadır. | |
GÜNEYSINIR MAYALI EKMEĞİ Güneysınır arazilerinde yetiştirilmiş buğdayların Güneysınır değirmenlerinde öğütülen unundan geleneksel usullerle odun ateşinde yapılmış mayalı ekmeğimiz Güneysınır'ın vazgeçilmez tatları arasındadır. Güneysınır'da siparişe göre mayalı ekmek yapılarak satılmaktadır. | |
GÜNEYSINIR YUFKA EKMEĞİ Güneysınır arazilerinde yetiştirilmiş buğdayların Güneysınır değirmenlerinde öğütülen unundan geleneksel usullerle odun ateşinde yapılmış yufka ekmeğimiz Güneysınır'ın vazgeçilmez tatları arasındadır. Güneysınır'da siparişe göre yufka ekmek yapılarak satılmaktadır. | |
GÜNEYSINIR BULGURU Güneysınır'ın arazilerinde yetiştirilen buğdayın yöresel geleneklerle kaynatılması ve kurutulması sonucunda Güneysınır bulgur değirmenlerinde işlenmesiyle elde edilen bulgur yöresel tatlarımızın vazgeçilmezleri arasındadır. Güneysınır'da bulgur temin edilebilmektedir. | |
GÜNEYSINIR TANDIR EKMEĞİ Geçmişten günümüze kadar gelen tandır ekmeği kültürüne Güneysınırlılar halen yoğun ilgi gösteriyor. Eski yıllara oranla bu gelenek azalsa da halen ekmek pişirme geleneği devam ediyor. |