Güneysınır’da lavanta yağı çıkarılmaya başlanıldı
13 Temmuz 2021 13:10 391 kez Okundu

Güneysınır’da lavanta yağı çıkarılmaya başlanıldı

Konya Büyükşehir Belediyesi’nin tarımsal üretimi ve ürün çeşitliliğini artırmak için alternatif ürün olarak Güneysınır’da yürüttüğü  lavanta projesinde hasat işleminin ardından Konya Büyükşehir Belediyesi, KOP Bölge Kalkınma İdaresi ve Güneysınır Belediyesi işbirliği ile Güneysınır’a kurulan lavanta damıtma tesisinde hasat edilen  ürünler işlenerek ilk lavanta yağı çıkarıldı.

Güneysınır Belediye Başkanı Ahmet Demir yaptığı açıklamada “ilçemizde üreticilerimizin refah seviyesini artırmak, ürün çeşitliğini artırmak ve kıraç arazilerimizden yüksek miktarda ekonomik değer elde etmek amacıyla Konya Büyükşehir Belediyemizce pilot bölge olarak belirlenen Güneysınır ilçemizde uygulanan lavanta projesinde hasat mevsimi ile birlikte yapımı yeni tamamlanan damıtma merkezimizde ilk ürünler başarılı bir şekilde işlenerek lavanta yağı çıkarılmaya başlanıldı. Bu hasat döneminde inşallah 5-6 ton lavantanın işlenerek yağ elde edilmesi bekliyoruz.

Güneysınır ilçemizde lavanta projesinin geliştirilerek yaygınlaştırılmasına  yönelik olarak Konya Büyükşehir Belediyemizce 700 bin lira maliyetle 687 bin metrekarelik alanda 1,2 milyon lavanta fidesini toprakla buluşturuldu. Ayrıca Güneysınır Belediyesi olarak Konya Büyükşehir Belediyemizle birlikte 150 bin metrekare alanda 280 bin adet lavanta fidesi dikilerek örnek bahçe uygulaması yaptık.

Lavanta üretimini modern tarım teknikleri ile yapmak ve işçilik maliyetini azaltmak amacıyla çiftçilerimize son derece kolaylık sağlayan Lavanta Fidesi Dikim Makinası Konya Büyükşehir Belediyemizce ilçemize kazandırıldı.

Damıtma merkezimizde tamamlanarak hasat edilen ürünlerin yağını başarılı bir şekilde çıkarmaya başlanıldı. Yine lavantaya yönelik olarak ilçemizde kırsal kalkınma kooperatifi kuruldu.

Tüm dünyada kıymeti olan ve ekonomik değeri çok yüksek olan kıraç arazilerimizin mor bereketi lavanta bitkisiyle Güneysınır’ı buluşturan,lavantaya yönelik ilçemize modern yatırımlar yapan ve  her türlü desteği veren Konya Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Uğur İbrahim ALTAY başta olmak üzere tüm emeği geçenlere ilçem ve şahsım adına teşekkürlerimi sunuyorum." dedi

Haber Görselleri